19min.bg

60 нови автобуса тръгват в София

60 нови автобуса ще поемат обслужването на околоградските линии в София, с номера с номера 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 14, 69, 70, 114, 123, 204 и 306. Те допълват бройката от 300 автобуса - половината от парка в Столичния градски транспорт, които вече са със сертификати "Евро 4" и "Евро 5", каза при представянето им вчера кметът Бойко Борисов.


От същия тип вече се движат 105 автобуса в "Столичен автотранспорт". Предстои и доставянето на други 50, за които ще бъде обявена конкурсна процедура - 30 от тях ще са съчленени автобуси, а другите 20 ще се движат на природен газ. Борисов обърна внимание пред журналистите, че съгласно изискванията, задните врати на доставените съчленени автобуси се отварят с бутон отвътре и отвън и призова гражданите, които ползват автобусите, да ги използват по предназначение, а не да притесняват останалите пътници. Кметът призова хората да пазят новите автобуси. Те са на частната фирма "Карат С", която поема обслужването на околоградските линии, включени във втория пакет на конкурса, обявен от Столичната община миналото лято.


Предния ден стана ясно, че ще бъде обновена и една трета от тролейбусния парк след като на 7 юли е бил финализиран договорът за закупуване на 30 нови тролея.


Кредитът, е на стойност 18 млн. евро и е безгаранционен. Той ще бъде предоставен на общинската фирма за електротранспорт от Европейската банка за възстановяване и развитие.