19min.bg

85-годишна жена оцеля след падане от 5-ия етаж

Руска пенсионерка падна от петия етаж, но оцеля, понеже е "родена в рубашка", съобщават от Агенция БГНЕС.



Инцидентът е станал в гр. Биробиджан, Еврейска автономна област. 85-годишната жена паднала от прозореца на жилището си, но за неин луд късмет полетът й към смъртта бил спрян от козирката на лоджията един етаж по-долу.



На местопроизшествието пристигнали спасители от биробидажанското подразделение на Министерството на извънредните ситуации. С помощта на автоматична стълба те свалили бабата невредима, без нито една драскотина. "Родена е в рубашка!", коментират съседите, което в идиоматичен превод означава "късметлийка".



Биробиджан се намира на пътя на Транссибирската железница в близост до границата с Китай. Градът е на 6000 км по въздушна линия от Москва. Именно поради голямата му отдалеченост навремето Сталин решава да изсели всички евреи от СССР именно в Биробиджан, като за целта е създадена Еврейската автономна област.



Смъртта на диктатора през 1953 г. обаче осуетява реализирането докрай на антисемитския му план. Заселените насила тук евреи през годините се разбягват и понастоящем Еврейската автономна област е такава само на хартия. При население 75 000 души, евреите в Биробиджан днес са едва 2300.