19min.bg

Ал Джазира снима в Кърджали

Година след като медийната перла на арабския свят Ал Джазира снима най-голямото ромско гето в България - кварталът на Пловдив Столипиново, катарската телевизия отново се насочи към България, но този път в Кърджали, където по-голямата част от населението са турци и помаци.


Арабският телевизионен екип снима у нас документален филм за живота на хората, живеещи в смесения регион. Това не е първият случай на интерес към България от страна на катарската телевизия. Миналата година през ноември екипът отново беше в Кърджали. Тогава журналистите снимаха на сходна тема – за бита и културата на местното население. Кореспондентите от истанбулското бюро на телевизията тогава разговаряха с представители на различни политически партии и религиозни общности в нашата област, както и с представители на медии.


В края на октомври, малко след президентските избори у нас миналата година Ал Джазира интервюираха жители от Столипиново за проблемите им, така също се интересува дали има дискриминация срещу тях. Екипът засне и как протича един ден на семейство от квартала.


Телевизията отдавна е напуснала пределите на Катар. Тя има сателитни канали на английски и арабски, документален, спортен и детски канал, две интернет страници, мобилна версия.


Предстои да тръгне и нов канал Ал Джазира – Тюрк, който ще излъчва на турски език. Медията прави опити да се разшири и в балканските страни, където има турскоговорящо население, в това число и в България. Тя е една от най-популярните и в същото време противоречиви медии в света. За нея работят над 3000 души, между които 400 журналисти от над 60 различни страни.