19min.bg

Антарктиците ни се завърнаха в България

Българските антарктици се завърнаха вчера (10 февруари) в България.



Д-р Никола Петков от Българския антарктически съюз определи експедицията им като успешна. "Бяха направени основни ремонти на базата ни там", заяви пред БНР той. "Въпреки закъснението ни всичко беше свършено навреме", добави той и поясни, че сградите ни там все затрупани и все още в тях се влиза чрез тунели, прокопани в снега.



Петков съобщи, че българските алпинисти са се отказали от втория си опит да покорят връх Левски на остров Ливингстън.



Причината за това по негови думи е лошото време. "Имайте предвид, че това са топ алпинистите на България. Дойчин Боянов го знаете, изкачил е Еверест без кислородна маска. Това са единици, които са го направили и въпреки всичко, те казаха, че времето не позволява. За съжаление, ще чакаме догодина да повторят опита", каза той.



Друг член на експедицията - Николай Цанков пък разказа за изследванията си в областта на дерматологията, които е провел на ледения континент. Според него на Антарктида може да се направи климатотерапия на алергични кожни болести.



Цанков заяви обаче, че такова лечение би било много скъпо и то може да се случи далеч във времето.



В базата ни на ледения континент са останали шестима наши и трима португалски учени. През следващата седмица те ще консервират сградите за предстоящия зимен сезон.