19min.bg

"Аушвиц" с рекорден брой посетители за 2009 г.

Мемориалът "Аушвиц", който е най-посещаваният музей в Полша, постави нов рекорд за 2009 г., с 1,3 милиона посетители, съобщиха от пресслужбата му, цитирана от БГНЕС.


"Аушвиц-Биркенау" (Освиенцим, Южна Полша), е най-големият бивш концентрационен лагер, където са загинали повече от 1 милион души. 90% от тях евреи. Музеят работи от 62 години, а на 27 януари се отбелязва 65-та годишнина от освобождаването на лагера от съветските войски. Рекордният брой посетители тази година, който подобри предишния рекорд от 1,22 милиона през 2007, принуди властите да ограничат достъпа по време на пиковите летни месеци. Повече от 800 000 от посетителите са били ученици.


Музеят доби скандална слава миналия месец, когато известният надпис на немски език над входа му -"Arbeit Macht Frei" (Трудът те прави свободен), беше откраднат. Въпреки че табелата бе открита, а няколко души бяха заподозрени и арестувани за кражбата й, на главния вход все още стои копие на надписа, тъй като оригиналът беше нарязан на три парчета и в момента се реставрира.