19min.bg

Българският Лувър готов след 2 години

София ще има Съвременен музеен център след две години. Общата стойност на проекта е 20-25 млн. лв. От бюджета на държавата за изграждането му са осигурени 15 млн. лв., съобщи по време на неговата символична първа копка вчера премиерът Байко Борисов. Други 2,5 млн. евро ще дойдат от европейските фондове по линия на Оперативна програма Регионално развитие.


Центърът, наречен от министъра на културата Вежди Рашидов „Българският Лувър“, ще бъде разположен в сградите на квадрат 500 в София - площта между бул.  Васил Левски и улиците Московска, 19 февруари и Оборище. Музейният комплекс ще се разполага в сградата на Галерията за чуждестранно изкуство и постройките около нея, които са собственост на културното министерство. Той ще включва сегашната галерия, която е част от сградата на Техническия университет при Паметника на Васил Левски, както и двете съседни сгради.


Реконструкцията на комплекса ще започне от покрива, уточни министърът на културата Вежди Рашидов. Ремонтът ще бъде завършен към средата на 2012 г., каза още Борисов.