19min.bg

Болните от рак – три пъти повече през следващите 20 години

До 2030 г. болните от рак в света ще се увеличат над 3 пъти. Тези данни са били оповестени на приключилата неотдавна в Орландо (CAЩ) 45-та годишна среща на Американската асоциация по клинична онкология (ASCO), информира БГНЕС.



В този най-авторитетен форум взеха участие и група български медици, стана ясно на работна среща във Велико Търново, организирана от Българското онкологично дружество и Рош България. Те запознаха своите колеги с иновациите и тенденциите в лечението на злокачествените образувания.


Подчертано бе, че в света все повече се залага на индивидуализираното лечение, каквито възможности има благодарение на новите видове терапевтични агенти, създадени в резултат на развитието на молекулярната биология и базираните на нея биотехнологии. Цитирано бе изказване на президента на ASCO Ричард Чилски, според когото „всеки болен, всеки тумор е различен и заболяването рак е съставено от ред характерни, но с различна чувствителност, биология и изход лица на проява, които правят задължителен индивидуализираният подход.”


Персонализирането на лечението ще намали значително разходите, е било изтъкнато на форума. Организацията ASCO е известна и с това, че спонсорира перспективни изследователски проекти, като през последните 25 години е инвестирала в проучвания с практическа стойност над 50 милиона долара. Моноклонални антитела, антиангиогенезни агенти и модифицирани протеини вече се прилагат в практиката, като показанията за включването им в лечебните схеми все повече се разширяват. Създаването на нови прицелни агенти е и ще бъде водещо направление в света на иновациите в клиничната онкология в близките години. По-добър терапевтичен отговор и удължаване на преживяемостта без прогресия при по-високо качество на живот са главните резултати от въвеждането на тези лечения. Голяма част от тях вече са познати и у нас.


Участниците в срещата се обединиха около становището, че е необходимо тези иновативни схеми да станат достъпни за повече онкологично болни. По прогнозни данни през 2010 г. се очаква диагнозата „рак” да бъде поставена на повече от 36 000 българи.