19min.bg

Брюксел оставя скъпите разговори

Европейците могат да се разминат с поевтиняването на мобилните телефонни разговори. Вчера експертната група към Съвета на министрите на ЕС не е одобрила предложението на еврокомисаря по комуникациите Вивиан Рединг от 2011 г. цената на минута разговор на едро за целия съюз да падне на 3 евроцента. Сега средната стойност за ЕС е около 7,5 евроцента. „Абсурдно е да се регулират цени на толкова конкурентен пазар като този на мобилните комуникации, а да няма никаква регулация на пазара на газови доставки например, където цари пълен монопол“, коментира Томас Филипс, отговарящ за регулаторната политика на Световната GSM Асоциация.


У нас малко преди Нова година Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) прие график за рязко намаление на цените между телекомуникационните оператори. Според плана до средата на 2010 г. цените трябва да паднат с близо 50 на сто. Администрацията на Вивиан Рединг обаче изпрати възражение до КРС на съобщенията, че намалението на тарифите трябва да е с по-бързи темпове. Препоръките от Брюксел не са задължителни и в момента българският регулатор обмисля как да реагира.


Както 19` вече писа у нас има силно недоволство срещу твърде високите тарифи на родните мобилни оператори. Петиция "Да кажем НЕ на високите цени на мобилните разговори в България!" усилено се разпространява в БГ онлайн пространството.