19min.media

ДА! YUGO с най-добрите кебапчета и пържени картофи в София и с десерти като никъде другаде

Простите неща стават най-сложно и затова е истинска радост, че в София вече имаме такива кебапчета, за които сме ви писали от Сараево. Има ги в YUGO. Направени и сервирани по същия начин в комат чуден хляб.

За разлика от култовата железничарска кръчма в центъра на босненската столица, в новото заведение на Ваня Джаферович на ъгъла на бул. Дондуков и ул. Раковски в сърцето на София с тях можете да си вземете и бира, при това няколко вида от няколко бивши югорепублики.

Това далеч не е единственото, което си заслужава в менюто с две страни на заведението – едната със заглавието ЯДЕНЕ, а другата – ПИЕНЕ.Като се почне от салата с името на ресторантчето, мине се през традиционните, но оригинални тук разядки – айвар, каймак, урнебес..., шиш чевапите, суджукице, гравче на тавче до платото Джаферович, поставили сме си за цел да опитаме колкото можем повече. Специално внимание заслужават пържените картофи, които са може би най-добрите в милионния ни град в момента.

Също подчертано искаме да акцентираме и на десертите, защото са като никъде другаде. Няма по-есенен сладкиш от Туфахия. Това е поширана ябълка с печени орехи, крем шантий, карамел и кръмбъл – истинско вълшебство. Хурмашница е другото бижу в менюто в този раздел: традиционна босненска голяма бисквитка – едновременно мека и хрупкава – не е ясно как се получава, но се получава. Сиропирана е с лимон, роза и ванилия – автентична прелест. Много е вероятно да се получава, тъй като е детски спомен от родината му на Ваня Джаферович, който като истински домакин стои в заведението, което продължава победите му в сектора след успеха на неговия бар Еди Сикой по-рано.

 Борис Ангелов