19min.bg

Ден 45-и на кризата с боклука!

Утре е ден 45-и на кризата със софийския боклук. Новите чистачи на София абдикираха, като не отговориха на поканата за среща на Тодор Модев, шеф на  Национален кризисен щаб, въпреки даденото преди това съгласие. Според запознати същите са подписали договорите си с общината спешно още в 8.30 ч. сутринта миналия четвъртък. Не са се явили в щаба, защото не разполагали с необходимата техника за чистене на София, а е имало такова изискване към компаниите.


Заради неявяването им със заповед чистенето бе възложено на фирмите “Искър 2000”, Содос, ДП “Строителство и възстановяване” и ДП “Транспортно строителство и възстановяване”, както и на доскорошния концесионер „Новера“.


Връщането на „Новера“ предизвика нов сблъсък между кмета Борисов и премиера Сергей Станишев. Борисов заяви, че ще даде на съд правителството заради боклука. На извънредно заседание на Столичния общински съвет ще бъде взето решение за обжалване в съда на постановлението на Министерския съвет.


Съветниците от ДСБ и СДС ще застанат на страната на ГЕРБ в спора, стана ясно от изявленията им вчера.


Според думите на синия общинар Николай Желев най-голямото възмущение на десните било, че връщали „Новера“.


От своя страна БСП-съветникът Петър Курумбашев определи като безпредметно намерението да се обжалва създаването на кризисния щаб. Който по думите му нямало да спре работа. Според съветника е  „по-добре е да се мисли за това как държава и община могат да действат, отколкото как общината може са се противопоставя на държавата“.