19min.bg

Депресираните младежи 2 пъти по-често не завършват висше

Младежи с депресия два пъти по-често не завършват висшето си образование, отколкото техните връстници с нормално психично здраве, показва изследване на Университета Мичигън, цитирано от БГНЕС.


Психолозите посочват два основни симптома за депресията: загубата на интерес и радост от различни дейности. Но при студентите само загубата на интерес е била свързана с влошаването на академичната успеваемост и решението да не завършат висшето си образование.
Юношите и девойки с наличието както на депресия, така и на синдрома на повишено безпокойство са изложени на особено голям риск да влошат учебната си успеваемост, а оттук и да бъдат изключени от университета.
Изследователите са анализирали данните на около 2800 избрани случайно студенти, проследявайки тяхната успеваемост и симптоми на депресия в течение на 2 години. Оказало се е, че емоционалните проблеми на младежите значително влияят на психичното им здраве и имат отрицателни последици за обучението им. Мнозинството от студентите с депресия не са смятали, че се нуждаят от психологическа помощ, а стресът са възприемали като нещо обичайно по време на напрегнатото учение.