19min.bg

Една четвърт от българските деца отиват със страх на училище

Една четвърт от българските деца отиват със страх на училище, съобщи на пресконференция психологът Иван Игов, член на дружеството на психолозите в България и участник в проекта на УНИЦЕФ и Столична община "Училище без насилие", предаде БГНЕС.


В проекта участват още Министерството на образованието и ДАЗД , както и екип от специалисти от Дружеството на психолозите в България. Той обхваща 6 училища от София и две от Ловеч. Според данните от изследването проведено между 2007 и 2009 г., едва 20% от децата са склонни да признаят, че са тормозени в училище с родителите си. Толкова са и учениците, които биха сподели с учителите си. Най-често учениците споделят със своите приятели. Според изследването в началото на проекта, процентът на насилниците в даден клас е близо 4 на сто. А след реализацията той спада до 2.3%. Подобни стойности има и за броя на жертвите в училище, като за един клас, той е около 2.5%. По думите на психолога Иван Игов, и жертвите и насилниците имат еднакъв психологически профил – липса на социални умения и склонност да не разпознават насилието в училище.
Близо 60 % от насилниците имат проблеми с правосъдието след като излязат от училище, а 40 процента показват склонност към опасен рецидив. Ние си отглеждаме бъдещите насилници и бъдещите жертви в училище, коментира Игов и подчерта, че в никакъв случай мерките за наказание не бива да бъдат физически труд или проява на друг вид наказание, както и публично порицание или директорски съвет. Коефициентът на насилие в училище у нас е между 25-27 % при средно 20 в Европа.