19min.bg

Филмът Бащата с тв премиера


На 20 февруари от 21ч. БНТ1 ще излъчи тв премиера на филма Бащата в неделната поредица БГ киновечер. Филмът печели много фестивални награди, сред които Кристален глобус за най-добър филм от кинофестивала Карлови Вари.


 


Журито на фестивала Златна роза го отличава за най-добър филм, най-добър сценарий и най-добра мъжка роля, споделена между Иван Бърнев и Иван Савов. Филмът печели голямата награда на фестивала в Тирана, наградата за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и наградата за най-добър филм, наградата на младежкото жури и на критиката на филмовия фестивал в Арас, Франция.


 


През 2020 г. е избран да бъде българското предложение за чуждоезичен филм на наградите Оскар. Режисьори на Бащата са Кристина Грозева и Петър Вълчанов. В ролите зрителите ще видят Иван Бърнев, Иван Савов, Таня Шахова и Маргита Гошева.


 


В центъра на историята стои едно телефонно обаждане от Отвъдното, което кара опечаления вдовец и художник-дисидент Васил да потърси помощта на популярен екстрасенс с надеждата да установи контакт с неотдавна починалата си съпруга Валя.