19min.bg

Френски диригент покорява българската публика

Един от от най-изявените френски диригенти и композитори на оркестрова, камерна и филмова музика АМОРИ ДЮ КЛОЗЕЛ  ще дирижира виртуозните музиканти от Софийска филхармония на 26 март от 19.00 часа в зала „България“. Носител е на наградите: Officier des Arts et Lettres (Франция), Goldenes Ehrenzeichen (Австрия), Golden Star на Европейския съюз.  Автор на около 25 композиции – камерна опера, оркестрови творби, концерти, различни камерни опуси и филмова музика, някои от които са поръчани от Френското министерство на културата. Творбите му са изпълнявани в Берлин, Нюрнберг, Виена, Атина, на фестивала за съвременна музика на Румънското радио, записвани са от Radio France, в Германия и Гърция, през 1997 музиката му за филма „Мишел Строгов” е създадена по поръчка на Athens Concert Hall. Учил е композиция при Макс Дойч в Ecole Normale de Musique в Париж и при Мишел Филипо,  дирижиране при Александър Мират в консерваторията в Монс (Белгия), Карл Остерайхер и сър Чарлз Макерас във Виена. Участвал е в майсторските класове на Пиер Булез с Ensemble Intercontemporain и Владимир Делман със симфоничния оркестър на Емилия Романя „Артуро Тосканини”. Паралелно завършва право в Paris XI University, получава дипломи по философия на правото от Paris II University и по политически науки от Institut d'Etudes Politiques de Paris. Участвал е в конкурсите в Парма, Токио и Безансон, носител е на ІІ награда от международния конкурс за млади диригенти в Лугано, Швейцария (1986).


През 2005 издава книгата „Потъпканите гласове на третия райх” за европейски композитори, станали жертви на нацизма между 1933 и 1945, която получава наградата на критиката за най-добри музикални есета на годината. От 2003 той изпълнява множество творби от тези композитори в серията концерти Forum Voix Etouffeees във Франция, Австрия и Германия.


През 2011 неговите програми включват творби като „Проклятието на Фауст” на Берлиоз, Първа и Четвърта симфонии на Малер, „Травиата” на Верди, „Прилепът” на Щраус, „Ода за Наполеон” на Шьонберг, Симфония № 2 на Ернст Тох, която ще бъде записана със Софийска филхармония.


Издадени са 15 компактдиска с негови изпълнения на творби от Хайдн, Моцарт, Росини, Малер, Шрекер, Бузони, Гуно, Шьонберг и др., има множество радио записи във Франция, Англия, Полша, Румъния, както и телевизионни записи от спектакли на творби на Глук, Росини и Шьонберг във Франция и Гърция.


Програмата включва:


Жорж Бизе – Симфония до мажор


Фелисиен Давид – Оратория “Моисей от Синай”/ премиерни изпълнения/