19min.bg

Грандамата на пианото идва за концерт у нас


Грандамата на пианото Елизабет Леонская ще свири отново на сцената на зала България под диригентството на маестро Найден Тодоров на 20 ноември.


Специално за българската публика тя ще изпълни два от най-красивите концерти за пиано - от Едвард Григ и от Роберт Шуман. Леонская вече десетилетия е сред най-известните пианисти на нашето време. Животът я среща с големи имена на изявени интелектуалци, сред една от най-паметните и важни срещи обаче е тази със Святослав Рихтер, с когото я свързва близко приятелство чак до смъртта му през 1997 и който повлиява на творческото ѝ развитие съдбоносно.


През 1978 г. Леонская напуска Съветския съюз и Виена се превръща в новия ѝ дом.  Особено значими са записите ѝ с концертите за пиано на Чайковски с Нюйоркската филхармония под ръководството на Курт Мазур. Сред слушателите е известният руски пианист Антон Рубинщайн, който й предоставя великолепния си роял, донесен от Русия. През 2020 г. Елизабет Леонская получава Опус класик и Наградата За цялостен принос на ICMA.