19min.bg

И ДА,И НЕ! Кузина: гръцко, но не съвсем

01/02

В ресторант Кузина дори в делничните вечери е трудно да намерите място без резервация. Дори да има, мениджърът ще ви отреже, без да му мигне окото, като в нашия случай щеше да стане точно така, ако не се беше намесило по-наясно с бизнеса момиче.

Ресторантът е в гръцки стил, като интериорът му е ала митичния сред софийските бохеми солунски и урануполиски Критикос. Дизайнът е добър, като на нас ни идват леко в повече изкуствените цветя - в това отношение личи плеоназъм.

Менюто не е голямо. Като за гръцки ресторант, от който повечето хора очакват добра морска храна, отсъствието на риба е неприятна изненада. Но пък калмарите се оказаха ОК. Салата хориатики, наричана просто "гръцка" у нас, въпреки предупреждението за собствен стил на заведението, не очарова още от пръв поглед. Срещу изписаните 500 г се появява количество, което по всичко се вижда, че е доста по-малко от гръцките 350-400.

Невидим е зехтинът, който при комшиите е от топ важност. Сиренето не е на плочки, а е натрошено, като за съжаление остава впечатлението, че това се прави с цел икономия. Качеството на зеленчуците е далеч от гръцкото, а цената е над котировката за същото нещо в несравнимо по-голямо количество и при това поднесено с домашен хляб и органичен зехтин в Маре в Урануполис например.

Добър избор е печеното сирене, посипано с диня, което се явява нелош заместник на липсващото в менюто, а толкова тачено в Гърция буюрди - първообразът на нашето сирене по шопски, както гръцката салата е оригиналът на шопската, както трябва да признаем с ръка на сърцето.

Гръцките кебапчета стават, а закъснението в поръчката на другото основно над половин час не би могла да се случи в ресторант в Гърция, където всичко става светкавично и това не е фокус, а въпрос на професионална подготовка и заготовка.

Много добри думи за конкретното обслужване за нашата маса от усмихнато момиче с чувство за хумор и умение да излиза от ситуации, в които очевидно е поставяно от колегите си, без да ги накисва и да ги споменава дори.

Изобщо, дамите, които са в малцинство, всъщност са силната част от донимирания от мъже екип, облечен в интересни униформи в модния пижама - стил.


Мария Пенчева