19min.bg

Историята на една 100-годишна книжарница

Една стогодишна книжарница. Петдесет и едно правила. И три дръзки жени, които ще ги нарушат. Очаквайте „Момичетата от книжарница Блумсбъри“ на 31 октомври с логото на издателство Хермес.  Стогодишната книжарница „Блумсбъри“ в интелектуалното средище на Лондон е устояла на времето, макар да е далеч от най-силните си години. Управителят Хърбърт Дътън държи на традициите, но след Втората световна война светът вече не е същият.

 Момичетата от книжарницата обаче имат други планове за бъдещето ѝ и когато той излиза в дълъг отпуск по болест, ги прилагат в действие. Красивата Вивиан обожава книгите и се опитва да пише, но не вярва достатъчно в себе си. Младата жена, чийто годеник е загинал във войната, се съревновава с колегата си Алек, завеждащ отдела за художествена литература, и между тях често прехвърчат искри. Тя се сближава с Грейс, чийто депресиран съпруг е прехвърлил огромния товар по издръжката на семейството им върху крехките ѝ плещи.

 Разкъсвана между чувството за дълг и собствените си мечти, Грейс намира утеха в приятелството с Вивиан. Към двете жени се присъединява и младата Еви, една от първите студентки в Кеймбридж, несправедливо лишена от възможността да изгради академична кариера заради пола си. Ще успеят ли трите силни, независими и свободомислещи жени да вдъхнат нов живот на книжарницата или дръзките им идеи са обречени на неуспех?

Писателката Натали Дженър е родена в Англия, но израства в Канада, където живее и до днес със съпруга си и вече порасналото им дете. Завършва право, дълги години работи като корпоративен адвокат в Торонто, но след това решава да сбъдне детската си мечта и да пише. Постига пробив с романа „Обществото Джейн Остин“, който се появява на пазара през 2020 г. и се превръща в бестселър, преведен на 18 езика. „Момичетата от книжарница Блумсбъри“ е новата й книга.