19min.bg

Изгубената златна мина тръгва по Viasat History

Бившият ММА борец и златотърсач Кру Уилямс, младата индианска изследователка Тейлър Стар и нейният баща и майстор-резбар Дон Фроз се присъединяват към опитния „ловец" на легенди и алпинист Адам Палмър, за да разгадаят най-накрая мистерията на изгубената златна мина на Слумак. „Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато“ дебютира по Viasat History на 5 януари в 22:00 часа.


Скрита някъде в труднопроходимите земи на тихоокеанския северозапад, нейното мистериозно местоположение убягва на златотърсачите от поколения и мнозина са загубили живота си в търсенето ѝ. Възможно е четиримата ловци на съкровища да имат родова връзка с легендата и златото, но екстремното време, суровият терен и 100-годишно проклятие стоят на пътя им.


От изгубени записки и карти на съкровища до тайни писма и истории, предавани от уста на уста, те следват загадъчни указания, за да открият истината, да изровят златото и, много вероятно, да пренапишат историята. Но каква е тази мистерия на Слумак всъщност? Твърди се, че някъде дълбоко в планината Пит лейк, Британска Колумбия (Канада) е скрита златна жила на стойност милиарди долари. Тази притча за богатство отвъд човешкото въображение се предава през поколенията. Легендата на над 150 години описва поток в планината, покрит със злато: златната мина на Слумак. А кой е той? Смесица от факти и фолклор. Легендата тръгва в края на 1800-те, когато един от местните, известен просто като Слумак, бива осъден за убийство и го обесват в Ню Уестминистър. Скоро след смъртта му плъзват слухове, че Слумак бил открил скрито съкровище в планините до Пит Лейк. Той бил носил парчета злато от неизвестно място и се хвалел за тях в местните кръчми. Също така, обаче, бил изрекъл проклятие към всеки, който би се опитал да се докопа до златното му откритие. И проклятието имало ефект: никой не успял да открие мината, а ако някой успеел – не откривал злато. Ако пък откриел и мината, и златото? Нямал късмета да се завърне жив от планината. В тази история няма много факти, които да доказват, че е истина, но това изобщо не сприрало златотърсачите да прииждат в района. През 1930-те стотици златотърсачи идват до Пит лейк в търсене на съкровище и много от тях намират смъртта си тук. Други твърдят, че са открили златото. През 1970-те, например, се намира един лесничей на име Стю Браун, който твърди, че се е натъкнал на поток, пълен със златни парчета, но никога не успял да намери мястото отново. 10 години след смъртта на Слумак, един миньор от Аляска на име Уолтър Джаксън заявил, че е открил мината.


И можел да потвърди историята или поне части от нея. Разболял се тежко при връщането си. Преди да умре, написал писмо на приятел, като описал точното местонахождение. В това писмо той твърди, че е открил скала с толкова злато, че изглеждала жълта. Събрал хиляди късчета, някои големи колкото орехи. Твърди, че заровил част от златните парчета под скала с формата на палатка и я белязал на лицевата страна.


Разбира се, тази скала никога не била открита. Някои смятат, че историята за златоносната скала е само шега. Според Фред Бачис, местен историк, легендата за златото била измислена от местните в Пит лейк, за да привлекат златотърсачи, понеже това било доходоносно и създавало работа за хората. С други думи, това било просто сложна рекламна кампания. Един търговец дори предлагал карта до съкровището на Слумак на ново-пристигащите златотърсачи.


Струвала $12.50 на времето и продал хиляди такива. Нали се сещате, че никой не открил мястото, белязано с Х на тази карта. И въпреки това, и днес има хора, които търсят това място. Те публикуват репортажи от пътуванията си и си споделят насоки онлайн. И вече не става дума за златото – или поне, не изцяло само за това. Адам Палмър, например, член на екипа на „Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато“, прекарва 10 години в преследване на легендата. Той влага седмици, всяко лято, в последното десетилетие в претърсване на планините до Пит лейк. За него причината е тръпката от търсенето и опита да разгадае вековната мистерия. “Ако някой открие това злато, ще стане герой на немалко хора, които са го търсили в продължение на вече много години.”