19min.bg

Изсичат 100 дървета край 4-ти километър

01/02

Граждани излязоха на протест вчера срещу изсичането на 100 дървета  покрай река Новачница. Те трябва да бъдат премахнати заради корекцията на речното корито. За целта Столичната община е издала разрешение на фирмата изпълнител „Радо олрад“. Става дума за участъка между бул. „Драган Цанков“ и психодиспансера „Св. Наум“ на 4-ти километър.


„Корекцията може да се осъществи със сигурност и като бъдат пощадени многогодишните дървесни видове покрай бреговете й, защото огромната част от набелязаните за изсичане дървета не попадат в самото корито“, се казва в писмо на Гражданско сдружение „Белите брези“, изпратено до редакцията на 19`.  


Според думите на еколози и граждани това е неоправдано унищожение на ценната екосистема в тази част на реката.


От своя страна зам.-кметът по инвестициите и строителствоте Ирина Савина потвърди пред 19`, че е издадено разрешение за отсичането на около 105 дървета. Въпросът ще бъде разгледан на нарочно заседание в понеделник на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори. По думите на зам.-кмета, ако сред посочените дървета има такива, които не пречат на корекциите, и са в добро физиологично състояние – те нямало да бъдат отсечени.


Савина отрече фирмата изпълнител да е нарушила нейно разпореждане да спре изсичането, както става ясно от писмо на шефа на екокомисията към ССО Лорита Радева, направила в петък  проверка на място. Тя каза пред вестника, че от фирмата са изсичали дървета, намиращи се в самото корито, но след това не били изнесени от него. Според Ирина Савина коритото било изчистено.