19min.bg

Как да познаем лъжеца

Учените обособиха основните признаци, по които може да се познае кога някой лъже, съобщиха руските медии.


Първият от тях е почесването по носа. Това действие се обяснява с това, че кръвното налягане при лъжене се покачва, което води до освобождаването на хистамин. Това провокира възпаление на лигавицата на носа, а от там и нуждата да се почешеш.


Освен това на човека, който лъже, започват да изстиват ръцете и краката, заради стесняването на кръвоносните съдове, които придвижват кръвта в централната част на тялото.


Лъжецът обикновено често облизва устните си или покашля. Това се обяснява с пресъхването на устната кухина, заради притока на адреналин в кръвта по време на лъженето. Други признаци за лъжа са скръстените ръце и стиснатите юмруци.


Когато някой лъже и иска да спечели максимално доверието на човека, с който разговаря, той се доближава до него, сякаш му казва: "Бъди на моя страна!".


Лъжците се отличават с приказливост, докато говорещите истината си служат с много по-малко думи.


Най-често използваните изрази при лъжа са: "понякога", "почти никога", "по принцип"... Паузата в монолога също е сигнал, тъй като лъжецът измисля всичко в движение.


Учените са изчислили, че 60% от хората лъжат 1-2 пъти в 10 минутен разговор. Те предполагат, че лъжата е част от еволюционната стратегия на  човека.