19min.bg

Камери ще „душат“ за лоши шофьори в Пловдив

Нова система за контрол на катастрофите ще заработи пилотно в област Пловдив, съобщи народният представител от ГЕРБ Стефан Дедев, цитиран от dnes.bg. Проектът включва изграждането на пунктове за видеонаблюдение. Чрез него ще се следи спазват ли се правилата на движение по пътищата. Ще се засича и скоростта на автомобилите и дали имат платени винетки, Гражданска отговорност, както и дали колата не е открадната.                                                                                     


Супермодерните устройства ще струват около 5,5 милиона лева. Близо 80% от средствата ще бъдат осигурени по европейска програма, която подкрепя проекти, свързани с различни мерки за намаляване на жертвите от катастрофи.
Моделът по проекта е заимстван от Германия. Бенефициент ще бъде МВР. По въпроса вече са водени разговори с шефа на пловдивската полиция комисар Тодор Чонов и с депутати от Комисията по сигурност и обществен ред. Идеята е срещнала пълна подкрепа.
За да стартира проектът, е необходимо да бъдат направени някои законодателни промени, каза Дедев. Едно от предложенията е глобата за превишена скорост – до 50 километра в час, да се налага с фиш, който автоматично да се получава на домашния адрес и да има възможност да се обжалва едва след като глобата бъде платена, уточни той.