19min.bg

Кърт Елинг с концерт в НДК

Концертът на Кърт Елинг ще бъде кулминацията на тазгодишното издание на фестивала Jazz it тази година. Нашумелият американски джаз вокалист ще представи програма,  която е подготвил за своето европейско турне с различни оркестри, предава днес.бг.


Той ще гастролира у нас на 28 май в зала 3 на НДК с бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Събитието е част и от честванията на 80-та годишнина на Българското национално радио.


Кърт Елинг е роден в Чикаго през 1967 г. От ранна възраст се занимава с музика под влияние на баща си, който е капелмайстор в лютеранска църква. Учи различни инструменти, но любовта към пеенето го подтиква да стане джаз вокалист.


Смятан е за най-добрия джаз певец на своето поколение. През 2009 година печели „Грами“ с албума „Посветено на теб“, а до момента има издадени 10 албума, всеки един от които му носи номинация за „Грами“ – безпрецедентен случай в историята на джаз вокалистите.


Многократно е удостояван с награди за „Най-добър вокалист“ и печели едни от най-престижните отличия на критиката и зрителите. Асоциацията на джаз журналистите го удостоява с най-високото си отличие цели 8 пъти.