19min.bg

Картички от Червения кръст, нашият избор за Коледа: какво да правим с времето в карантина

Ако сте решили този уикенд да стигнете до центъра на София, вместо или пък преди да отидете на Коледния базар, който събира тълпи през последните 3 седмици, моля минете покрай катедралния храм Света Неделя. Отпред възрастна жена, самата тя с прекрасно упорство да прави добро за другите, продава срещу 1 лев - то си го пише и на гърба им най-официално, прекрасни картички на Българския червен кръст, които представляват зимни картини, рисувани от деца.


Посланието: "Заедно за хуманността! Коледа е за всички", е супер навременно в периода на дехуманизация с цялата насилствена дигиталност на локдауна. Картичките са различни, прекрасно направени, има и отвесно, и вертикално решени композиционно, така че вършат работа за всякакви случаи. И със сигурност ще стоплят душите, особено на близките в чужбина, с които по тези празници няма да се съберем, както преди.


Съчетаване на полезното с доброто - може ли да има по-силна комбинация.


Разбира се, можете да вземете картичка, та и много по-лъскава, от някое тлъсто издателство, можете и въобще да не поздравите близките си по този добър стар начин - един от символите на Рождеството.


Но, ако вземете от картичките на БЧК от възрастната жена пред Св. Неделя, които напълно доброволно ви препоръчваме от собствен опит, ще помогнете на другите и на себе си.


На другите, понеже набираме заедно пари за благотворителност и то истинска - не печалбарска като на ХелпКарма. На себе си ще помогнете, защото както вече обяснихме в предишен лайфхак, няма по-добро лечение за страдащите ни от липсата на свобода и от стреса "яко ще се мре", на който съзнателно ни подлагат, умове и души, от правенето на добро като подаряваме. Тези картички не са просто картички, те са символ на обич и взаимност.


Правим го за тях, за любимите си хора, но го правим и за себе си. Ето това е чудото на Коледа.