19min.bg

Като истински

Така казва продавачка пред магазинче за всякакви неща на пазара "Красно село" - "като истинска е". Всъщност като "истинско" е, защото това зелено пластмасово дръвче е досущ като борче. Високо е около 80 сантиметра и струва 40 лева. Трябва да се признае, че наистина рядко се срещат борчета от този сорт, най-често може да видите ели. Преди да са са появили истинските отрязани ели и борчета, навсякъде в магазините предлагат изкуствени. Има разбира се и елхи, в смисъл украсени изкуствени дръвчета, но те са друга категория. Ако ви интересува лично вие да си направите коледната красавица съвсем истинска и по ваш вкус, трябва да прецените откъде ще ви е най-изгодно, или удобно да си вземете. За пазара вече споменахме, сега за сравнение ето и сведения за по-големите магазини. В "Практикер" ги продават по 14.99 лв., в "Кауфланд" тази седмица правят добра отстъпка - 19.99 струват високите 150 см., а тези от 120 см. са по 13.99 лв. в"Мr. Bricolage" за височина 150 см трябва да платите 42.99 лв. за 180 - 55.99 лв., за 240 см. - 179 лв. Бялата елхичка с височина 150 см. струва 79.99 л. В "Джъмбо" има бели и розови елхи с височина 1 метър за 24.99 лв. , зелените със същия размер са по 19.99. От там нататък с размера расте и цената, разбира се. Най-високите - от 210 см. са по 69.99, а тези от 240 см. са по 199.99 лв. В "Пикадили", за да не изброяваме по ред на големината, от най-малките до най- големите са между 13 и 60 лева. Има и едни, които изобщо не са като истински и ги продават по 7 и по 9 лева. От същия този вид по пазарите има и по 3-4 лева.
Всички пластмасови елхи са китайски с точност до 99.99 %. Любопитното е, че у нас се правят елхи за търговец на едро от Китай. По негова поръчка единствената у нас фабрика за изкуствени елхи в град Раковски ще произведе около 10 хиляди дръвчета. Ще продават и в нашите магазини елхи с размери от 80 до 250 сантиметра. Не в пристъп на национална гордост, но трябва да кажем, че нашите елхи са по-качествени от китайските, или поне от тези внасяни тук. Материалите, от които са направени са напълно екологични и безвредни. Китайските не идват със сертификат в България. Цветните елхички - сини, розови, бели - са идеални за детски стаи, или за където предпочитате.
Още е рано, но имайте предвид, че можете да си направите елхичка за изяждане. И сладка, разбира се, което е по-тривиално, но и солена. Ето как. Трябва ви 500 грама кайма, която омесвате както си знаете, а също така картофено пюре, настъргано сирене, ивички кисело зеле, парченца червени и зелени чушки, краставички. От каймата изпържвате щницелчета с различна големина, Помогнете си за оформянето с различна големина лъжици - от голяма супена, до лъжичка за кафе. Как правите "дизайна" - в плато слагате "преспи" пюре, отгоре нареждане елхата от шницели и я украсявате с "гирлянди" от кисело зеле и с "играчки" от чушки и краставички. Може да посипете "сняг" от настъргано сирене. Забождате отделните елементи с клечки за зъби.