19min.media

Киномания 2008 стартира на 7 ноември в НДК

Тази година Киномания отново ще зарадва най-верните приятели и почитатели на седмото изкуство у нас. От 7 ноември до 3 декември Националният дворец на културата ще бъде домакин на 22-рото издание на фестивала, в рамките на което ще бъдат представени 90 филма. Освен НДК организатори на събитието са Министерство на културата и Столична община. Билетите за прожекциите са с цени между 6 и 10 лева.


По традиция откриването на есенния киномаратон отново ще бъде впечатляващо – с филма-концерт „Shine a Light“, режисиран от Мартин Скорсезе. В документалната лента легендарните Ролинг Стоунс /Мик Джагър, Кийт Ричардс, Рони Ууд и Чарли Уотс/ ще покажат на родната публика, че са в страхотна форма и още могат да правят горещо шоу на сцената, макар че всички са прехвърлили 60-годишна възраст. Затова както киноманиаците, така и почитателите на рока не бива да пропускат откриването на Киномания 2008 в зала 1 на НДК.


В панорамата няма да бъдат пропуснати премиерни български заглавия, както и актуалните продукции на британското, френското, италианското и руското кино. Ще има и специална селекция на американско независимо кино, азиатско кино, музикални филми и документално кино. Отделено е и внимание на програма от филми, посветени на тангото, както и на истории, тясно свързани с Барселона. В програмата на Киноманията не са пропуснати и анимациите, както и големите фестивални хитове за 2007 и 2008 година.


Една от най-чаканите премиери на киномаратона е новата продукция на братята Коен „Изгори след прочитане“. В шпионската пародия, наситена с черен хумор, зрителите ще видят цяла плеяда холивудски звезди – Джордж Клуни, Брад Пит, Джон Малкович, Тилда Суинтън.