19min.bg

Китай продължава да разчита на въглищата като енергиен източник

Китай ще продължи да разчита на въглищата, за да покрива енергийните си нужди в дългосрочен план, заяви Чжан Гобао, ръководител на китайската национална администрация по енергозахранване, цитиран от БГНЕС.


Неговото изказване беше направено само няколко дни след като президентът Ху Цзинтао обяви намеренията за съкращаване на емисиите от парникови газове. "Неоспорим факт е, че Китай разчита главно на въглищата за поддържане на цялостната си енергийна структура. Такава структура трудно може да бъде променена", зави Гобао на пресконференция. Китай, който наред със САЩ, е сред най-големите отговорници за парниковите емисии, излъчвани в атмосферата, разчита на въглища, за да покрива 70% от енергийните си нужди.
В изказване на 64-та сесия на Общото събрание на ООН тази седмица, китайският президент Ху Цзинтао обеща да намали значително въглеродните емисии в страната до 2020 г. от нивата им през 2005 г., но не предостави конкретни цифри. Китай има петгодишен план за съкращаване потреблението на енергия с 20% между 2006 и 2010 г. Плановете на страната включват тя да добива 10% от енергията си от възобновяеми енергийни източници до 2010 г. и 15% до 2020 г.