19min.bg

Китайската риба на Свети Петър

01/04

Вносителите на българския рибен пазар,който по принцип не върви много, могат да се похвалят,че все пак не го занемаряват, държат на себе си и тук може да се намери дори тилапия от езерото Виктория.
Може и да може да се намери някъде тъкмо такава тилапия. Тази, която обаче масово се продава пакетирана по 600 грама за около 6 лева, е с неизяснено потекло. Поне върху пакетите.
Тилапията е от вида на тропическите сладководни риби, разпространени в Африка и Азия. ”Произвежда се” в много страни,особено много в Китай. Износът оттам е най-голям.Така че с голяма доза сигурност можем да предположим, че „нашата” тилапия е китайска. В което вероятно няма нищо лошо, защото тилапията е много полезна риба (и много популярна по света). Тя има имунитет към ред болести, понася силно замърсени води. Месото й е нежно, богато на белтъчини, с ниско съдържание на мазнини.
Според преданията, тилапия е ловил навремето Свети Петър – един от 12-те Христови Апостоли – по времето, когато е бил още прост рибар.
По рибата има тъмни петна,за които казват,че били оставени от пръстите на светията. Затова и наричат тилапията „риба на Свети Петър”.
По време на египетския поход на Наполеон, когато европейците можели да разгледат отблизо величествените пирамиди,открили върху камъка и изображение на тилапия с голяма,подута глава и някакви малки чертички наоколо. Скоро след това намерили и оргинала,въдещ се по Нил и се оказало,че главата на рибата е действително необикновено голяма поради факта,че в устата си крие своите малки (чертичките от рисунката).
Столетия по-късно, в наши дни вече,изследователи от международния институт по физиология на насекомите и екология в Найроби, Кения използвали имено рибки от Нил за свой експеримент,с който доказват ,че тилапията може успешно да се използва в борбата срещу ...маларията.”Заселили” рибките от Нил в езера в западната
част на Кения и те намалили с 94 % броя на маларийните комари там. Просто изяли ларвите им.
Ето такава е тилапията,рибата на Свети Петър.


Рецепти


Продукти:
-рибно филе тилапия
-готварска сметана
-кашкавал
-топено сирене
-черен пипер
-сол
-лимонов сок
-домат
 
Нарязва се рибата на малки парчета. Посолява се и се полива с пресен сок от лимон.
Нарежда се в тавичка и се полива със смес от готварска сметана, настърган кашкавал и кубчета топено сирене/и подправките/. Нареждат се кръгчета домат и се пече във фурната за около 30 мин.
 
 
Още едно предложение:
2 филенца тилапия
2 едри глави лук
2с.л. зехтин или олио
2с.л. захар (с кафява става по-добре)
малко мащерка, сол и черен пипер
 
Лукът се реже на едро и се запържва под капак със зехтина и няколко лъжички вода. Пържи се докато стане златист, около 20-25мин. Добява се малко мащерка и захар и се пържи още 4-5 мин.
Лукът се маха от котлона и се изсипва в малка тавичка. Върху него слагаме рибата, поръсена с малко сол и черен пипер. Слагаме в нагорещена фурна за 10тина минути.


Трета оферта:
200г филе от тилапия
1 морков
2 картофа
лук
сос с къри, горчица,сметана, сол черен пипер, зехтин
бутер тесто за оформяне на рибата
Слага се лист бутер тесто, върху него нарязани на тънко и предварително леко задушени морков, картофи и лук.Отгоре рибното филе, овкусено със соса и подправките, полива се със зехтин,лъжица сметана, отгоре също малко от зеленчуците и се запечатва с тестото, като му се придава желанта форма(може и без форма).