19min.bg

Кокошка стана петел, кукурига

Американска кокошка на една година внезапно се превърнала в красив и шарен петел. 79-годишната  й стопанка Джанет Хауърд била удивена, след като Герти се сдобила с добре оформен гребен и червени висулки под човката си. Той или тя дори започнала да кукурига рано сутрин и сега Джанет планира да я прекръсти на Берти. Тя забелязала, че от известно време Герти започнала да ходи по различен начин от другите й две кокошки Дейзи и Грейси.

Ветеринарните лекари уверили възрастната дама, че кокошката е добре и й няма нищо. 

„Купих три пилета преди и всички те снасяха яйца за мен до края на годината. През зимата започнаха да сменят перушината си и аз не обръщах много внимание. Но един ден чух кукуригане и си помислих от къде ли идва. Погледнах в градината към Герти и видях, че идва от нея или него“, разказва стопанката.

Джанет допълва, че Герти изневиделица се сдобила с червен гребен и дълги пера на опашката, характерни за мъжките. 

Удивени от трансформацията на Герти г-жа Хауъдр и съпругът й Джим се разровили в интернет и открили, че внезапната промяна на пола може да се случи при едно на всеки 10 000 животни. 

„Увреждането само на един яйчник на кокошката може да стане причина тя да проявява мъжки полови белези“, обяснява ветеринарката Дейла Ричтър.

„Тя може да продължи да си е кокошка, но левият яйчник се изражда и десният започва да отделя тестостерон. Възможно е да се е случило точно това“, допълва специалистката.