19min.bg

Комбинация от лекарства забавя развитието на рака на белия дроб

Комбинация от две средства за борба с рака след стандартна химиотерапия могат да забавят напреднал рак на белите дробове, според публикувано изследване, предаде БГНЕС.


Пациенти, лекувани с комбинация от "Тарчева", производство на швейцарския концерн "Рош", и "Авастин", лекарство на филиала на концерна "Генентех" са установили забавяне на растежа на рака повече, отколкото при група пациенти, третирани само с "Авастин". Повeче от 750 пациенти са били случайно подбрани да вземат "Авастин" и безвредно хапче, или първото лекарство и "Тарчева". Тези при втората група са прекарали средно 4,8 месеца преди ракът да започне да нараства отново, в сравнение с 3,7 месеца при първата контролна група, заявява Винсент Милер, главен автор на изследването. Комбинацията от двата препарата намалила с 29 % риска от развитие на болестта. Всички пациенти в трета фаза на експеримента са получили 4 цикъла химиотерапия и "Авастин" като начално лечение.
Милър от раковия център "Sloan-Ketterin" в Ню Йорк представи резултатите по време на 45-та годишна среща на Американското общество по клинична онкология в Орландо, Флорида - най-голямата конференция, посветена на борбата с рака.