19min.bg

Консервант в обработените храни е свързан с аутизма

Изследователи от Университета на Централна Флорида (UCF) описаха клетъчните промени, които се развиват, когато невронните стволови клетки са изложени на повишени нива на химикал, който обикновено се среща в преработени храни.  Пропионовата киселина (PPA) - използва за удължаване на срока на годност и намаляване на плесента в пакетирани храни, хляба и сирената - може да повлияят неблагоприятно върху развитието и диференциацията на невроните в мозъка на плода при деца с аутизъм нарушение (ASD).



Доказано е ключовите взаимодействията между чернодробната микробиота и централната нервна система.



Изследването, публикувано в Scientific Reports служи като пример за значението на храната, която бременните жени ядат и как тя може потенциално да повлияе на развитието на мозъка на плода.



Бактериите Клостридиум, Bacteriodetes и Desulfovibrio са уникални за пациенти с аутизъм. Интересното е, че тези бактерии също са известни като ферментатори на въглехидрати, които произвеждат пропионова киселина - PPA, както и други мастни киселини с къса верига. По ирония на съдбата, докато PPA е най-често срещаното съединение, произвеждано от бактерии при пациенти с ASD, то също се използва широко в хранителната промишленост като консервант поради способността му да инхибира растежа на гъбите (плесен).



Разстройствата, свързани с аутизма понастоящем засягат около 1 на 59 деца, което е рязко увеличение от 1 на 150 деца, наблюдавано през 2000 г., според последните данни на CDC.