19min.bg

Кучетата с инсулти от жегата

През последните няколко дни рязко са се повишили микроинфарктите сред домашните кучета в София. През ветеринарните кабинети преминават по 5-6 домашни любимци на ден. Днес се очаква нов рекорд на “епидемията”, тъй като градусите в двумилионния град според прогнозата на синоптиците ще се качат до рекорднтиге 33 по Целзий на сянка.


Животните, които са на възраст, трудно изкарват жегите. Размерът няма абсолютно никакво значение. Най-често кучетата направо припадат на улицата или в парка, докато стопаните им ги разхождат.


Ако такова нещо се случи на вашето куче, не изпадайте в паника. Необходимо е веднага да го транспортирате до кабинета на специалист. Прилагат се силни инжекции други стимулатни и до около час любимецът стъпва на крака.


В случай, че нямате възможност да го закарате светкавично на преглед при специалист или най-близкият кабинет е в почивка, звъннете за инструкции на доктора по мобилния телефон. Обикновено върши работа преместване на сянка и обилно напръскване на добичето с вода. Въпреки всичко, след като се съвземе, не е лошо отново да се консултирате с ветеринар.