19min.bg

Любопитно: Меки тротоари пазят велосипедисти

„Меки” тротоари, които предзпазват велосипедистите при падане са  дело на шведите, които се опитват да намалят до нула на смъртните случаи от трафика – и работят за тази цел. Шведските учени са създали материал, с който да направят велосипедните алеи по-безопасни.


В шведския Кралския институт за технологии (KTH) изследователите работят върху нова форма на асфалт, която има достатъчно висок коефициент на триене, за да намали риска от подхлъзване на велосипедите при накланяне и влизане в завой, но в същото време като възглавница обира вибрациите, ако колоездачът падне.


 При обикновения асфалт се използват натрошени камъни и битум – страничен продукт на петролната индустрия – като свързващо вещество. Изследователите от KTH обаче търсят правилната формула, с която да добавят в тази смес и рециклирана гума от стари автомобилни гуми, за да омекотят омекне сместа.


Първата стъпка към осъществяването на идеята са лабораторни изпитания, а след това предстоят реални изпитания в пътни области, където е имало чести инциденти с велосипеди. Шведската пътна администрация обръща специално внимание на велосипедистите като една от транспортните групи, страдаща най-много от наранявания – повече от возещите се в автомобили, камиони или с обществен транспорт. В Швеция по 1500 велосипедисти влизат в болница всяка година заради сериозни наранявания.


Аса Лаурел Лин и Вивека Ваклквист, които работят по проекта, се надяват да намерят формулата за „мекия“ асфалт, който също така да намалява износването на велосипедните гуми.