19min.bg

Мистерия на българските гласове с първи концерт


Десетки зрители в залата (поради ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус) и многобройни фенове от Белгия, Италия, Германия, Финландия (онлайн) проследиха първия за 2020 г. концерт у нас на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“. Замислена като Великденски концерт и отлагана неколкократно заради пандемията, социалната изолация и мерките за борба с вируса, първата среща на състава с родните почитатели на творчеството им за тази година се състоя като два едночасови концерта по случай Деня на народните будители.


Усложнената в последно време епидемична обстановка не попречи на ентусиастите да подкрепят любимия женски ансамбъл с присъствие в столичната зала. Благодарение на съвременните технологии, концертът беше излъчен и онлайн, тенденция която пандемията започна да налага в световен мащаб.


Силно впечатление направи 26-годишният музикант от Белград Андрия Хаджич, който бе пропътувал разстоянието до София с обществен транспорт, бе преминал пеша границата между България и Сърбия, за да изгледа и двата концерта. „Всяка минута от чутото и видяното си заслужаваше усилието – сподели младежът. – Радвах се, плаках и изпитах трудно описуема смесица от чувства. Вашите певици са невероятни, трябва да се гордеете с тях!“, каза той. Младежът държеше лично да поздрави всяка от