19min.bg

Над 50% от италианците оправдават расистките актове

Повече от половината от анкетираните италианци твърдят, че расистките актове понякога или винаги са „оправдани“, констатация, която идва след поредица от грандиозни расистки и антисемитски инциденти в цялата страна.


Агенция SWG проведе проучването сред 1500 души, от които 10% заявиха, че расистките действия винаги са оправдани, а други 45% твърдят, че те могат да бъдат приемливи в зависимост от ситуацията.


Останалите 45% посочват, че расистките актове от всякакъв вид са напълно неприемливи.


SWG провежда едно и също проучване веднъж годишно и за първи път от десетилетие мнозинството от разпитаните не осъдиха расизма напълно.


„Това означава, че има облекчение в отношението към расизма - не е задължително хората да са станали расисти, а по-скоро, че те все повече приемат расистки действия и не ги смятат за толкова скандални“, каза Енцо Рисо, научен директор в SWG.


Той добави, че промяната в отношението се дължи отчасти на разпространението на речта на омразата онлайн.


„Можем да кажем всичко за всеки и все повече свикваме с това“, смята Рисо. „Това е лош знак от гражданска гледна точка. Случва се не е само в Италия ... виждаме го и в други страни, и е своеобразна адаптация към най-лошото. "