19min.bg

Награждават посолството ни в Сърбия

Посолството на България в Сърбия е удостоено с наградата „ЮТА - качество плюс” за 2008 г. в категорията “посолства”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външите работи, предаде БГНЕС.


Наградата се присъжда от Националната асоциация на туристическите агенции на Сърбия (ЮТА) и бе връчена от председателя на Управителния съвет на асоциацията „Церович”. Отличието е признание за развитието на междудържавните отношения в областта на туризма.
Посланик Георги Димитров благодари за оказаната чест и подчерта, че българското посолство се стреми да улеснява връзките между гражданите на двете страни. Той изрази удовлетворение от факта, че според данните на ЮТА, България заема второ място като предпочитана дестинация за летуване на гражданите на Сърбия. Посланикът припомни, че страната ни е една от малкото страни-членки на ЕС, която издава безплатни визи за сръбските граждани. В краткото си изложение Георги Димитров информира присъстващите, че от издадените 73 000 визи за 2008 г. от Консулската ни служба в Белград - 50 000 са били за туризъм в България. От началото на 2009 г. до момента са издадени 8 100 визи, от които около 6 000 – туристически.