19min.bg

Най-отдалеченият свят, посещаван някога, обърка НАСА



 НАСА придоби друг поглед на Ultima Thule, най-отдалечения обект, който някога е бил посещаван. От агенцията са били изненадани, от това което са видели, предаде RT.

Космическата агенция хвърли кратък, последен поглед към загадъчния обект, тъй като космическият кораб New Horizons се отдалечи от него на 50 000 км / ч по време на първоначалното му прелитане на 1 януари.

Последователността на изображенията е направена почти 10 минути след приближаването на кораба до най-близката точка  с далечния свят (на четири милиарда мили от нашата планета) и са само последните в една картина, която New Horizons ще изпрати обратно на Земята.

Обаче тези най-нови изображения дадоха различна перспектива и показват, че по-големият сегмент, Ultima, всъщност е плосък и прилича на гигантска палачинка, докато по-малката част Thule е оформена като "нащърбен орех".

Главният изследовател на мисията Алън Стърн заяви, че новите данни повдигат още повече въпроси относно особената структура: “По-важното е, че новите образи създават научни пъзели за това как подобен обект може дори да се формира. Никога не сме виждали нещо подобно в орбита около Слънцето".


Снимка: Ройтерс


 Виж видео ТУК