19min.bg

Най-старият манастир в Европа със специална отбивка от АМ Тракия и чудни изби наоколо

На 8 септември е Рождество на Света Богородица (затова и зодиакалният знак този месец се казва Дева). Без него не би имало Рождество Христово. А празникът незнайно защо е наричан Малка Богородица и е подценяван от мнозина. Но би могъл да бъде добър повод да насочим внимание към една също така подценявана, а изключителна по своята същност дестинация за пътуване в златната българска есен. Министърът М. Николова заговори за богатството, което имаме за поклоннически туризъм и наистина ще се учудите колко много от уникалните ни манастири не познавате, а си заслужава да посетите.


Учените още спорят дали ротондата „Свети Георги” между президенството и бившия хотел „Шератон” в столицата или черквата „Света София”, базиликата на най-високото място в милионния град, е най-старият действащ храм в Европа. И двете най-вероятно датират от Сердикийския събор от 343-344 г., когато в днешната българска столица се събира елитът на християнството, поради което „конгресът” е титулован Вселенски. Един от „делегатите” е обявеният впоследствие за светец Атанасий, идващ от най-културния град на онази епоха Александрия в сегашен Египет. За своето време той е не турист, а направо сериозен пътешественик. Със сигурност, един от първопроходците на онова, което днес наричаме поклоннически туризъм.


На връщане от Сердика – днес София, той се влюбва в една местност –  в сегашната южна България, между Димитровград и Чирпан. Там е през 344 г. Отдава се на пост и молитва в една пещера. И когато приключва периодът на пречистване за него, решава да основе манастир.


Мястото и близкото село днес са наричани Златна ливада, а за щастие едва не бяха унищожени заради изкопи за добиване на индустриални ресурси преди няколко години.


Разбира се, през тези дълги почти 18 столетия оттогава светата обител преживява различни периоди. Но съществува и до днес. Нещо повече. От минаващата наблизо магистрала Тракия има направена специална асфалтова отбивка, което прави