19min.bg

Не пратиха хеликоптер да спаси тежко пострадала в Пирин


Оказва се, че да се спаси пострадал човек в планината с хеликоптер, е почти невъзможно заради изключително сложната процедура по организиране на полета, лесна е само за шеф на НС. Във вторник жена падна от връх Джангал в Пирин. При инцидента тя пострада много тежко. Въпреки опитите на институциите да организират акция по въздух, хеликоптерът не е излетял, защото, докато се свършат всички процедури се стъмнило. Наложило се е жената да се спасява с наземна акция, която продължила часове наред.  „Не знаем как е паднала жената. Сигналът за инцидента пристигна при нас към 16.00 ч. Започнахме спасителна операция. Пострадалата е била сама. Беше в тежко състояние, говореше трудно. Тя е паднала от 20-30 метра височина”, разказа в ефира на Здравей, България доброволецът Благовест Обецанов. По думите на  планинския спасител Атанас Уков, ако е имало хеликоптер, жената е можело да бъде спасена много по-рано.
При достигане до пострадалата в 20.20 ч. са установени черепно-мозъчна травма, тежки фрактури на долните крайници, таз и на горен крайник (травми далеч по-сериозни от тези на Караянчева).
Ситуацията, при която пострадал е някои от управляващите далеч не е такава. В подобни случаи организацията на полета е изключително експресна. Припомняме, че за значително по-лека травма на шефката на Народното събрание Цвета Караянчева веднага бе изпратен вертолет, който да транспортира по най-бързия начин управляващата от Шумен в София. От цялото това бързане тя дори не се сети да вземе със себе си пострадалото в пътнотраспортния инцидент дете, което бе оставено за лечение в Шумен. В същото време четвърти ден опитите да бъде потърсено мнението на пострадалото семейство в катастрофата с Караянчева удрят на камък. Повече от 100 часа след катастрофата никои не съобщава, какво е състоянието на детето, пострадало при удара с колата на НСО.