19min.bg

Обзавеждането – най-евтино от 10 години

Всяко зло за добро!


Това си казват хората, които са решили да префасонират дома си или своя офис точно насред това кризисно лято. В момента големите магазини за обзавеждане са обявили рекордно ниски за последните 10 години цени. Намаленията стигат петдесет процента. Всичко това става точно в сезона на ремонтите.


Най-големият мебелен център в България – Лабиринт, е пуснал на разпродажба голяма част от стоката. Клиенти се оплакват, че изобилието е толкова голямо, че се чудят какво да изберат. Повечето се ориентират към по-достъпните български стоки, а претенциозните пазаруват немско обзавеждане.


Продавачите гарантират за качеството, тъй като и производството, и вносът са собствени. Те влизат и в ролята на консултанти. На място се правят индивидуални дизайнерски проекти както за дадени мебели, така и за цялостно обзавеждане. На клиентите им остава само недоволството от подскърцването на ескалаторите, показа проверка на 19’.


Друг голям продавач – Аико, чието лого доста напомня това на задаващата се на българския пазар догодина Икеа, също е в промоционална треска. Намалението, както и при Лабиринт, стига до петдесет процента.


Клиентите са малко, но много от тях се превръщат в купувачи. Ефектните медийни реклами и листовките помагат за популярността. Наша тайна проверка показа, че някои от стоките на въпросните брошури реално не са налични, наляга ги дефицит и трудно се намират в конкретните магазини. Сроковете за доставка пък се удължават до 60 дни, което води до превръщането на ремонта у дома или в офиса в сериал. Забележките по този повод пък карат част от продавачите да се превръщат от мили в нелюбезни. Вероятно поради нервност на консултантите, се случва човек да е поискал едно, а да получи от склада нещо различно.



Цифроманията се спука с хотелиерския балон



Някои мебелни вериги, които бяха на върха по време на хотелиерския бум, още от миналото лято са в криза. Никой вече не купува дребни китайски неща за дома с цена 3 евро, продавани като италиански по 30 или 300 евро. Още по-малко пък вървят цифроманиите при голямото обзавеждане.


Коректни вносители на италиански мебели с име и престиж даже подеха кампании срещу продължаващата практика китайски стоки да бъдат представяни за произведени на Ботуша. Това мами клиентите веднъж имиджово и втори път – като цени.



Скъпите кредити морят търговията



В продължение на няколко години изгодните потребителски кредити стимулираха търговията с обзавеждане, която бележеше рекордни ръстове. Затягането на отпусканите заеми и рязкото вдигане на котировките в съчетание със спукването на имотния и строителния балон се отразява на бизнеса с мебели. Психологическата уплаха от световната криза, настъпваща и у нас, пък е главният фактор хората да отлагат ремонтите и освежаването на дома, дори да е повече от необходимо, за сметка на спестяванията си.



42% по-малко сделки с имоти



Почти наполовина са спаднали сделките с недвижими имоти у нас. Точната статистика показва срив с 42%. След изтеглянето на чуждите капитали, инвестирани в сектора на строителството, започнало още през първата половина на миналата година и достигнало върха си в началото на тази, и българските граждани спряха да купуват. Основната причина е в неизгодните условия по ипотечните кредити, свързани както с рекордни лихви за последните 11 години, така и със завишено презастраховане на банките от риск.