19min.bg

Олигарсите: Защо Бойко се бои от Йоца Амстердама?

За първи път Бойко Борисов с неговия имидж на най-безстрашния човек в страната заяви в пряк текст, че е уплашен. В подмазваческото интервю на Лили Маринкова по БНР вчера тя естествено не му зададе въпроса защо?!


А именно това, а не някакви кризи с чистотата или сделки с имоти бе истинската новина на последните дни.


В момента генералът има тройна охрана – лична, от НСО и от МВР. Той е най-пазената личност в държавата. Нито премиерът, нито президентът са с такъв кордон.


Медиите започват да връщат лентата назад към ареста на Сретен Йосич, познат още като Йоца Амстердама в края на юни 2002 г..


Изнервени от пасуването на българските служби по времето, когато Борисов от цяла година е главен секретар на МВР, а Йосич си живее тихо и кротко у нас, от Интерпол и Европол сами се заемат с организирането на ареста на сърбина.


Те засичат гласа му да води телефонен разговор в центъра на София и заплашват нашите, че имат броени минути за арест, иначе лошо им се пише. Българските служби са принудени да задържат комшията.


Но евроченгетата надушват нов план.


Ето какъв са го видели от Лондон авторите от сайта kafene.info на българските журналисти от ВВС : “Това предизвикало някои съмнения у дежурния офицер, който се обадил на шефа на затвора. Той пък се обадил на министър Станков и го предупредил за предстоящата операция. Министърът казал: добре, но изискал да бъдат взети всички идентификационни белези на затворника (включително ДНК проба!) – и преместването да се осъществи с камионетката на самия затвор и с участието на негови служители – ексортирани от баретите. Това било сторено – и според някои сведения по този начин била осуетена възможността да бъде освободен Сретен Йосич. Планът бил той да бъде подменен с друг човек в хода на самото преместване, а след това баретите да си измият ръцете с твърдението: този човек ни дадоха от затвора, този и доведохме в транспортния арест. Твърди се, че сръбската мафия била платила три милиона долара за тази операция. Доста по-късно българската страна в тази договореност се опитала да върне парите на вече освободения Сретан Йосич. Отговорът обаче бил: аз не давам опрощения. Аз раздавам присъди”.


Версията на журналистите от някогашната българска секция на ВВС общо взето съвпада с думите на Йосич пред съда в Белград.


Те дословно гласят: “В България се чувствах сигурно, защото бях под защитата на разузнавателния сектор, на Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София”.


Сигурно заради това колегите от Лондон съветват кмета: “Би било добре да поиска Белградския окръжен съд да осъди Сретен Йосич за лъжесвидетелство. Да внесе там съответната молба и да заведе съответното дело срещу сръбския гангстер. Че инак ще звучи красиво: пазил Тодор Живков. Пазил Негово Величество Симеон Втори. И накрая пазил и Сретен Йосич”.


Засега Бойко Борисов не е предприемал такава мярка, а е направил постъпки пред българската прокуратура да изясни случая. Справка в близкото минало показва, че тя вероятно следи случая.  “На 10 юни 2005 г., Бойко Борисов прекрати предизборната си кампания като водач на две листи на НДСВ заради заплахи за живота му. Охраната му бе удвоена и скоро той възобнови агитацията си. Предупреждението тогава дойде от сръбските спецслужби. Тогава се твърдеше, че поръчителят е сръбският мафиот Сретен Йосич. Още през февруари 2004 г. се появи информация, че именно Йосич е поръчал убийството на ген. Борисов и на шефа на холандската прокуратура Коос Лоой”, пише сайтът експрес.бг.