19min.bg

Opel губи по 5-6 млн. долара дневно

Финансовото положение на германския автомобилен концерн Opel се влошава, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Дойче Веле".


Opel търпи много по-сериозни загуби, отколкото се предполагаше: те се движат между 5 и 6 милиона евро дневно. Това означава, че по-нататъшната съдба на изпадналия в криза германски автомобилостроител трябва да бъде определена най-късно до средата на септември, защото именно тогава ще се изчерпят 1,5 милиарда евро, които федералното и провинциални правителства предоставиха на Opel като промеждутъчно финансиране за оцеляването му в периода на преговори.
Допълнително финансиране няма да бъде предоставено, стана известно в кулоарите на двудневната среща на съвета на трудовите колективи от европейските заводи на Opel в град Рюселсхайм. На срещата австрийско-канадската група Magna отново представи своята концепция, предвиждаща икономия на средства в размер на 1,2 милиарда евро до 2014 г. за сметка на съкращаване на персонала.
Междувременно активно продължават преговорите за съдбата на Opel между GM и Magna, в които участват и руските "Сбербанк" и Групата ГАЗ. Изходът от преговорите за цената и условията на сделката остава неясен.