19min.bg

Откриха 271 творби на Пикасо в елтехник

Откриха 271 творби на Пабло Пикасо, създадени от 1900 до 1932 г.  


Картините, оценявани на около 60 милиона евро, бяха представени от двойка на 70 години от Лазурния бряг. Те поискали да получат сертификат за автентичност от сина на художника Клод Пикасо, който е и управител на наследството му.


В резултат обаче наследниците на художника подават жалба, че творбите са били укривани.


Сред произведенията има 9 кубистки колажа, акварел от синия му период, литографии и портрети на първата му съпруга Олга.


71-годишният Пиер льо Генек се е обръщал многократно към Клод Пикасо по пощата, преди да се срещне с него в Париж. Той е работил като електротехник за Пикасо през последните 3 години от живота му, като е инсталирал алармени системи.


Творбите са били конфискувани от Централната комисия за борба с трафика на културни ценности в дома на двойката на 5 октомври. Пенсионерът пледира, че е невинен и творбите са му подарък от майстора и жена му. Клод Пикасо изключва възможността баща му "да е дарил такова количество, това е невиждано... това беше част от неговия живот", казва синът. Той се надява, че правосъдието ще разкрие случая. Категоричен е и, че "не трябва наследството му да се окаже разпръснато".