19min.bg

Първанов: Не може на финала на мандата да се приема стратегия за науката

"Смятам, че в този общ вид документът на научната стратегия не може да се разглежда във висшия орган". Това каза на форума за наука в БАН президентът Георги Първанов, предаде БГНЕС.


Първанов изрази учудване от факта, че самият министър Даниел Вълчев се е дистанцирал от документа на стратегията. Според него не може на финала на мандата да се приеме нещо, което ще реализира следващия парламент и което е толкова важно, като научната стратегия. Той коментира, че заложените проценти от БВП – 5 % за образование и 1 % за наука "са били гонени" още преди 15-20 години. Първанов заяви обаче че учените не трябва да стоят със скръстени ръце в лодката, а да използват потенциала си в национален мащаб. "Трябва да успеем да се освободим от мандатното мислене", коментира още Първанов. Той допълни, че такова мислене има и по отношение на науката.


Според президента, за да имаме добра научна стратегия, тя трябва да бъде част от цялостна национална стратегия за развитие на икономиката. Трябва да има синтез между държавните и научните приоритети.


Първанов изрази и удивление от това че в момент, когато сме заплашени от кризата научният потенциал на страната не включва в изработването на национални политики, определянето на националните приоритети не означава, че изследователската рамка трябва да бъде ограничавана. По думите му българската наука не може да функционира без фундаменталните изследвания. Той подчерта, че науката не бива да бъде разделяна на университетска и академична, а трябва да бъде засилена връзката между тях.