19min.bg

Първият музей на скулптурните фигури на Балканите ще бъде у нас

До края на януари във Велико Търново ще бъде официално открит единственият на Балканите музей на скулптурните фигури. Според инициаторите атракцията може да превърне старата столица в една от водещите туристически дестинации в Европа, съобщава местният вестник "Янтра ДНЕС".


28 фигури са изработени в естествена големина от разнообразни висококачествени материали - гипс, силикони и полиестерна смола. Автор на концепцията за представянето на историческите личности и на технологията за направа на фигурите е търновският скулптор Борис Борисов, ръководил екип от 30 души.


В експозицията оживяват славните владетели от Второто българско царство цар Калоян и цар Иван Асен II. Посетителите ще могат да се снимат с фигури на царица Ирина, пленения рицар Балдуин Фландърски, папския кардинал Лъв, знатни боляри, воини и патриарси.


Музеят "Царевград Търнов" е разположен в подножието на крепостта Царевец на ул. "Никола Пиколо" на два етажа на площ 870 кв.м.


Изграждането му е част от проекта "Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново". Разработката е на стойност 6 750 000 лв., които са подсигурени по европейската оперативна програма "Регионално развитие". За интериорното решение на музейната експозиция са отпуснати 457 000 лв.


В залата на "Средновековните занаяти" са представени различни майстори заедно с откритите при разкопки във Велико Търново артефакти - монетарят Златко, зидарят бай Станул, каменоделецът Камен и ковачът Желязко.


В залата "Средновековна оръжейна" туристите могат да видят мечове, щитове, копия, лъкове, стрели, арбалети, които са били на въоръжение през Средновековието. До тях са два макета на стенобойни машини.


В тронната зала на царския дворец сред пищна украса и стенописи Цар Иван Асен II и царица Ирина Комнина са първите владетели, с които ще се срещнат посетителите.


Туристите могат да видят също интериор на болярско жилище, параклис и къща на човек от по-низшите социални слоеве.


С фигурата на цар Калоян започва експозицията на втория етаж в музея. Владетелят присъства в две исторически сцени - коронацията от папския кардинал Лъв и пленяването на император Балдуин по време на битката при Адрианопол през 1205 г.


Сцената "Духовност" представя болярско ктиторско семейство. До тях иконограф, изписва образа на св. Димитър в старинен храм, а чирак му стрива поредния цветен пигмент в хаванче.


Последната зала в експозицията представлява възстановка на скрипторий. Сред рафтовете, отрупани с книги и свитъци, зад високо писалище-катедра, монах пише с паче перо, а друг чете.


Разходката завършва в мултимедийната зала, където на туристите ще бъдат прожектирани филми за историята на славния Търновград.


Туристите ще имат възможност да обличат различни костюми от епохата и да се снимат като участници в представените сцени.