19min.bg

Пазарът на труда в Бургас в колапс

Пазарът на труда в морския град се тресе от дефицит на работни места. Броят на незаетите лица към края на октомври е 5650, или с 1200 души повече в сравнение с предходния месец. За едно работно място се борят 25 души. Това съобщи Живко Янакиев, директор на Бюрото по труда. Драстичното увеличение в пъти през последните два месеци се наблюдава както в община Бургас, така и  в областта. От 7400 нови безработни през октомври за страната, близо 1200 са от района на Бюрото в Бургас, допълни социалната картина Янакиев.


Запазват се и основните тенденции на пазара на труда – изравняване на дяловете на безработицата при мъжете и жените. В същото време слабо се увеличава ръстът на незаетите при нежната половина като вече засяга и групата до 29-годишните, сочат последните данни.


Свободни работни места е имало в строителството, предимно за ел.техници, в търговията - за продавач-консултанти, в образованието - няколко за учители. През изминалия месец се попълваше състава в пожарната, а до 19 ноември се набираха документи за надзиратели в затвора. Запасите за осигуряване на работа обаче се поизчерпаха, обобщи в заключение мрачната прогноза Янакиев.