19min.bg

Песимизмът е наследствен, както и депресанството и защо лечението им минава през стомаха

Песимизмът е наследствен, както и склонността ни към депресии, категорични са психолозите. Те са в гените ни и трудно можем да се избавим от тях, но пък не е невъзможно. Лайфхакът ни днес е посветен именно на начините да го направим.


Песимизмът, също като страха, който сме обсъждали преди, а оттам и склонността към депресии са атавистично наследство за съвременния човек. Те са останали отпреди много хиляди години, когато предците ни са минавали прехода от животинското към човешкото и са били изправени пред всемогъщите сили на природата, с които често са водели неравна борба.


Така инстинктът за самосъхранение е бил основен стресов фактор. И са го балансирали именно посредством псемизъм, а оттам – депресии – естествена защита на психиката против наслагването на страхове. Нещо като естествена антистрес терапия във времената, когато са нямали понятие що е то.


Има и естествени фактори на средата, които определят по-голяма склонност към песимизъм и депресии, но те са характерни главно за северните държави, където – както е известно, въпреки най-високия стандарт в света, са и рекордьори по самоубийства.


Причината за тази регионална психообремененост, както и за алкохолизма, твърде характерен по тези места, е лошото време, най-вече липсата на достатъчно слънчева светлина.


Има просто и също естествено лечение за тези проблеми. И то минава през стомаха, където се образуват някои от хормоните на щастието, оптимизма и доброто настроение.


Любителите на пенливите вина биха посочили тях като „мехурчета на щастието” и е научно доказано, че те имат действително оптимистичен ефект, но алкохолът е нож с две остриета, защото може да действа и допълнително потискащо.


Що се отнася до шоколада обаче, действието му е положително за психиката и особено на черния шоколад, който е и по-диетичен.


Други храни, които помагат за по-добро настроение и преминаване на песизмизма и депресиите или поне за балнсирането им, са морските дарове и рибите от семейството на сьомгата. Дробът от треска е с максимално количество витамин Д и затова е силно препоръчван при мрачни дни и недостиг на слънце.


Добър ефект имат също плодовете и зеленчуците с ярки цветове, която окраска пък говори за богатството на витамини, които и образуват багрите.


Ядките също хранят добре мозъка, а оттам и излишното му пренапрягане поотпада.


И още един лайфхак: как да преценим дали песимизмът ни отива към депресия. Има прост психотест. Вземете лист и химикалка или молив и нарисувайте на прима виста човек.


Ако сте го изобразили малък, схематичен, без цветове – в черно и бяло или синьо и бяло според мастилото, под дъжд или облаци, насред мрачен или безнадежден фон – имате проблем.