19min.bg

Плантация с дървото на бъдещето цъфти недалеч от Добрич

     Гора с високи дървета цъфти с прекрасни розово-бели цвенове разнася непознато прекрасно ухание недалеч от Добрич. Край село Стефаново е най-голямата плантация от дървото на бъдещето – пауловния, в област Добрич, съобщава pronewsdobrich.bg.



Тя е създадена от Милен Миланов, като началото й е поставено през 2012 година.



В област Добрич има не повече от 4 такива гори. В Каварненско е изградена първата, която е за биогориво. Другите са в районите на селата Одринци и Свобода, но те са по-малки като площ.



Гората на Милен се простира на площ от 23 декара, засадена е на два етапа.



Пауловнията цъфти месец-месец и половина. Самият цвят е много крехък и, ако духне един по-силен вятър, събаря всички цветове, споделя Милен. Обяснява, че досега е извършвал само санитарна сеч, а не производствена.



Дърветата в плантацията край Стефаново вече са с височина 7-8-9 метра. Първата година пораснали до 3-4 метра. “След това забавиха растежа си, защото започнаха да наедряват. Когато дървото стигне определена височина, го оставяш да прави корона, за да може да пълни дънера“, обяснява Милен. Сега има дървета с дънери с диаметър от 30-35 см. Дълги години само махал клоните на дърветата, за да могат да растат нагоре.