19min.media

Почина жената, укривала Ане Франк

Мийп Гийс, жената, помогнала на Ане Франк и на семейството й да се скрият от нацистите в Амстердам по време на Втората световна война, почина вчера на 100-годишна възраст, съобщи БГНЕС.


Гийс успява да скрие и да опази дневника на германската девойка от еврейски произход, която заедно със семейството е депортирана в нацисткия концентрационен лагер в Берген-Белзен, където загива през 1945 г.
Мийп Гийс е родена на 15 февруари 1909 г. във Виена и пристига в Холандия на 11-годишна възраст. През пролетта на 1942 г. приема да помогне на своя работодател Ото Франк, бащата на Ане, като скрие цялото семейство. На 6 юли същата година четиримата членове на семейство Франк, към които по-късно се присъединяват още четирима нелегални, се укриват в специално пригодено скривалище в пристройка към къщата на Гийс. Там се помещава и семейното предприятие Опекта. В продължение на две годни Мийп Гийс и трима нейни колеги всеки ден се грижат за прехраната и сигурността им. "Не съм герой... Просто направих това, което можех, за да помогна", казваше Гийс. Осемте бегълци са арестувани на 4 август 1944 г. и изпратени в концентрационен лагер. След като нацистите си заминават, Мийп Гийс открива в скривалището ръкописите на Ане Франк, които старателно запазва. В края на войната те са върнати на Ото Франк. За първи път "Дневникът на Ане Франк" е издаден през 1947 г на холандски език. След това той е преведен на повече от 70 езика и е една от най-четените книги в света.