19min.bg

Превенцията побеждава рака на гърдата

Ранното откриване на повторен рак на гърдата може да намали риска от преждевременна смърт наполовина, съобщават изследователи от Университета в Сидни, Австралия, съобщи Ройтерс, цитирани от БГНЕС.


Откритията, публикувани в „Годишник по онкология“ подчертават значението на последващото лечение и проследяването отблизо на жени, преживели подобен тумор. Болестта е основната причина за смъртност от рак сред жените по света според Американското общество за рака.


Организацията оценява около 465 000 жени са починали от това заболяване по света през 2007 г. при 1.3 милиона диагностицирани нови случаи.


Ранното откриване чрез мамографски изследвания и подобрено лечение е довело до намаляване на смъртността от рак на гърдата в развитите страни. Изследователите са извършили наблюдение над 1044 жени, посещавали клиника в Италия между 1980 и 2005 г. след развиване на повторен тумор на гърдата.


Учените са установили, че някои тумори растат по-бавно от други, което подобрява шансовете за оцеляване с 27-47 % в сравнение с жените, чийто рак е бил установен на по-късен стадий, когато симптомите на болестта са започнали да се проявяват.