19min.bg

Прокуратурата разследва незаконните бракове с малолетни

Районната прокуратура в Пазарджик образува досъдебни производства срещу 8 мъже от ромския квартал с.Ковачево, които са сключили брак по законите на шериата с момичета на възраст между 11 и 14 години.


Бракосъчетанията са документирани от ходжа в местната джамия. Законът предвижда за съжителство с малолетни наказание до 5 години затвор. Кметът на селото Махмуд Салим твърди, че този вид бракосъчетания рязко се е увеличил през последната година и въпреки усилията на директори на училища, на общината не могат да разберат защо се женят "от толкова малки".На констатацията, че по този начин половин Ковачево може да се окаже в затвора, кметът потвърди, но заяви,че не може да се справи с това. На въпрос към кмета, какъв е по националност, той отговори че е турчин, защото говори на турски език изповяда мюсюлманска религия.
Това е първото по рода разследване, като прократурата ще проверява всички райони с преобладаващо ромско население, което масово от две години насам е променило етническата си принадлежност. Информация на БНР, цитирана от БГНЕС.